Składniki:
- 20 szt niedużych krakersów
- 20 dkg wyfiletowanej wędzonej makreli
- 20 dkg masło
- szczypta otartej skórki z cytryny
- 5 oliwek bez pestek
- pieprz
Składniki:3 szklanki mleka3 łyżki mąki pszennej (troszkę mniej)3 łyżki mąki ziemniaczanej (troszkę mniej)3 żółtka2 cukry waniliowe3 paczki krakersów(duże)najlepiej bez soli2 paczki wiórków kokosowych11/4 kostki masła lub masła roślinnego Sposób przyrządzenia:2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W 1szklance mleka zimnego wymieszać mąki, żółtka, cukier waniliowy. Wlać do gotującego mleka, ugotować budyń i ostudzić. Masło utrzeć i…
Składniki: 1 kg mielonego, mieszanego mięsa 2 szklanki mielonych, słonych krakersów 3 jajka 2 drobno posiekane ząbki czosnku 1 drobno posiekana cebula sól, pieprz do smaku bekon lub boczek w cienkich plastrach Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku. Formę do pieczenia chleba lub keksówkę wyłożyć w poprzek plastrami bekonu, na nich równomiernie…
Składniki: 1 paczka słonych krakersów/ok. 20 dag/ 1/2 kg mielonego mięsa 3 cebulekr 35 dag żółtego sera 20 dag pokrojonych i usmażonych pieczarek 2 pomidory obrane ze skórki tłuszcz do smażenia sól, pieprz mielony oregano Sposób przyrządzenia: Cebule drobno pokroić i usmażyć na złoto na tłuszczu. Do cebul dołożyć mięso i smażyć na rumiano. Doprawić…