Składniki: 6 kg pomidorów 150 g kopru 60 g korzenia chrzanu 100 g liści czarnych porzeczek 2-3 ostre papryki 7, 5 l zalewy ( na 940 ml wody 60 g soli) Sposób wykonania: Umyte pomidory ułożyć w kamionkowym naczyniu ( jeśli ktoś go nie posiada może być to emaliowane naczynie) przeplatając je liśćmi porzeczki, koprem…
Tag: koper
Warzywa
Cykoria z koprem pod parmezanem
by Ewellinka • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 cebula 12 szkl. posiekanej cykorii 1 ½ łyżki nasion kopru 1 łyżka startego parmezanu sól pierz Sposób wykonania: Czosnek posiekać po czym zarumienić go na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać posiekaną cebulę i trzymać na ogniu około 5 minut. Po tym czasie dodać cykorię oraz uprażone…
Raki
Raki w śmietanie
by albertos • • 0 Comments
Składniki: raki 30 sztuk masło 20 g koper 1 pęczek śmietana gęsta 250 ml bułka tarta 1 łyżka sól natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Wodę należy delikatnie posolić i zagotować ją z koprem. Na wrzątek wrzucać czyste raki i gotować do 15 minut. Odsączyć raki na sitku, usunąć z nich przewód pokarmowy. W rondelku należy stopić…
Warzywa
Koper włoski w panierce
by Wioletta • • 0 Comments
Składniki: 2 główki kopru włoskiego 1jajko tarta bułka 6 łyżek oleju ½ pęczka natki pietruszki sól biały pieprz Sposób wykonania: Koper włoski pokroić w plastry, które gotować w osolonym wrzątku ok. 15 min po czym odsączyć i odstawić aby ociekły. Następnie oprószyć je solą oraz pieprzem i obtoczyć w mące. Następie zanurzać w roztrzepanym jajku…
Przetwory z ogórków
Ogórki małosolne Marzeny
by Marzena • • 0 Comments
Składniki: 1 kg. średniej wielkości ogórków gruntowych kilka ząbków czosnku gałązki kopru sól Sposób przyrządzenia: Ogórki umyć, koper opłukać , ząbki czosnku obrać. Z litra gorącej wody i łyżki soli przygotować zalewę. Ogórki ułożyć ścisło w szklanym słoju lub naczyniu kamionkowym. Dodać rozgniecione ząbki czosnku i gałązki kopru. Zalać chłodną zalewą tak, by przykryła ogórki.…