Składniki: 2 szklanki przemrożonych owoców jarzębiny 1 litr koniaku 2 łyżki miodu 2 łyżki dębowego łyka (część kory przylegająca do pnia) Sposób przyrządzenia: Owoce jarzębiny oczyścić, umyć, obsączyć. Łyko rozdrobnić. W odpowiednio dużym słoju zalać jarzębinę i łyko koniakiem, dodać miód, wymieszać. Słój szczelnie zamknąć i odstawić na 3 miesiące. Po tym okresie zawartość słoja…
Tag: koniak
Nalewki
Nalewka gruszkowa mocno aromatyczna
by birbant • • 0 Comments
Składniki: 2 kg słodkich gruszek 1 litr spirytusu 3 szklanki wody 1 szklanka miodu wielokwiatowego ¼ szklanki rumu 1 laska wanilii 2 ziarna kardamonu Sposób przyrządzenia: Gruszki cienko obrać ze skóry, podzielić wzdłuż na ósemki, usunąć gniazda nasienne zachowując połowę pestek. Wodę zagotować, schłodzić do temperatury około 40 stopni, rozpuścić w niej miód. W gąsiorku…
Sałatki
Sałatka ze świeżych grzybów
by MiGd@l • • 0 Comments
Składniki: • 40 dag kapeluszu borowików • sok ze świeżej cytryny • 4 łyżki oleju • 2 średniej wielkości cebule • 25 g koniaku • natka zielonej pietruszki Sposób przyrządzenia: Oczyszczone borowiki pokrajać wzdłuż, przepłukać w lekko zakwaszonej wodzie, osuszyć ściereczką i smażyć na rozgrzanym oleju około 8 minut. Osobno lekko poddusić posiekaną cebulę. Wymieszać…
Desery
Panetone i maślany pudding
by Anerite • • 0 Comments
Panettone Bread and Butter Pudding – Panetone i maślany pudding. Składniki: • 575 ml (ok. szklanki) mleka 1 % lub bez tłuszczu • tyle samo kremowej wysoko procentowej śmietanki • laska wanilii • 4 średnie jajka • 170 g bardzo drobnego cukru • panetone (gotowy) pokrojone w grubsze plastry i posmarowane masłem • 1 pomarańcza…
Mazurek
Staropolski Mazurek Serowy
by Toffi • • 0 Comments
Składniki: Ciasto: • 25 dag mąki, • 5 dag cukru, • 15 dag masła, • 2 żółtka, • szczypta soli Masa serowa: • 10 dag tłustego białego sera, • 10 dag masła, • 10 dag cukru, • cukier waniliowy, • 6 żółtek, Lukier: • 25 dag cukru pudru, • 3 łyżki soku z cytryny, •…