Panettone Bread and Butter Pudding – Panetone i maślany pudding.
Składniki:
• 575 ml (ok. szklanki) mleka 1 % lub bez tłuszczu
• tyle samo kremowej wysoko procentowej śmietanki
• laska wanilii
• 4 średnie jajka
• 170 g bardzo drobnego cukru
• panetone (gotowy) pokrojone w grubsze plastry i posmarowane masłem
• 1 pomarańcza bez skórki
• 3 łyżki koniaku
• troszkę cukru pudru
Wykonanie:
Połączyć mleko i śmietankę w rondelku i zagotować. Wanilie przekroić wzdłuż i wyskrobać ziarnka, wrzucić wszystko do mleka. Ubić jajka z cukrem do białości. Przestudzone mleko wlać do jajek mieszając ( laskę wanilii wyjąć). Ma wyjść coś jak budyń. Nagrzać piekarnik do 160 C. Zanurzać po kolei plastry panetone w "budyniu" i wykładać nimi naczynie do zapiekania. Wlać ostrożnie pozostałą resztę budyniu na wierzch, naczynie wstawić do rondla i wlać gorącą wodę do połowy wysokości naczynia z zawartością. Posypać cukrem i piec ok. 45 min. Powinna być skórka po wierzchu, ale półpłynne w środku.
8-12 porcji, przygotowanie – 5 min. zapiekanie 45 min. Łatwe.