Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Spaghetti Putanesca

Składniki:


• około pół kg najlepszego gatunku spaghetti
• 2 ząbki czosnku drobno siekane
• spora garść kaparów odcedzona (gotowe w słoiczkach, drogie)
• 2 spore garście czarnych oliwek bez pestek
• 2 anchovy pokrojone nie za drobno (małe rybki specjalne)
• 3 małe czerwone, ostre, suche papryczki chilli połamane
• 1 łyżka suchego oregano
• oliva extra virgin
• 2 puszki pomidorów po 400 g, odcedzone i posiekane
• 1 duża garść świeżej bazylii
• sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Wykonanie:
Ugotować spaghetti w osolonej wodzie na półtwardo – al dente. Tymczasem (kilka minut) poddusić na odrobinie oliwy czosnek, kapary, oliwki, anchovii, papryczki i oregano. Dodać odcedzone pomidory, doprowadzić do zagotowania i dusić na małym ogniu 4-5 min, do zagęszczenia konsystencji. Zdjąć z ognia, wrzucić odcedzone spaghetti, wymieszać dobrze z sosem. Doprawić do smaku, wrzucić porwane listki bazylii i pokropić wszystko oliwa.
4 porcje. Przygotowanie 15 min. gotowanie 15 min. Łatwe.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *