Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Staropolski Mazurek Serowy

Składniki:


Ciasto:
• 25 dag mąki,
• 5 dag cukru,
• 15 dag masła,
• 2 żółtka,
• szczypta soli
Masa serowa:
• 10 dag tłustego białego sera,
• 10 dag masła,
• 10 dag cukru,
• cukier waniliowy,
• 6 żółtek,
Lukier:
• 25 dag cukru pudru,
• 3 łyżki soku z cytryny,
• 2 łyżki rumu lub koniaku.

Sposób wykonania
Mąkę przesiać, wbić żółtka, wsypać cukier i sól, wymieszać widelcem. Dodać zimne masło pokrojone na wiórki, posiekać nożem, po czym zagnieść ciasto, uformować je w kulę, owinąć w pergamin i na 30 min włożyć do lodówki. Następnie rozwałkować na prostokątny placek o grubości 1 cm. Przełożyć go na natłuszczoną blachę, pozakłuwać widelcem i podpiec w temp. 180 C na jasnozłoty kolor. Tymczasem utrzeć masło z cukrem i ucierając dodawać po trochu bardzo dokładnie zmielony ser, żółtka i cukier waniliowy. Na podpieczonym placku rozsmarować masę serową, wstawić ciasto na 45 min do piekarnika nagrzanego na 180 C. By ser zbyt mocno się nie zarumienił, przykryć folią aluminiową. Z podanych składników utrzeć lukier, posmarować nim wystudzony mazurek i udekorować wg gustu.

Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Renata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *