Składniki: 60 dag indyczych ud 15 dag skóry wieprzowej 10 dag cebuli ¾ łyżeczki pieprzu szczypta goździków 1,5 łyżeczki soli 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 dag masła 1/8 l koniaku Sposób wykonania: Mięso pokroić w plastry a skórę w paski, usuwając kości. Następnie posiekaną cebulę wymieszać z natką pietruszki oraz przyprawami. Naczynie żaroodporne wysmarować…
Tag: koniak
Desery
Pascha z bakaliami
by Dominika Ołdziejewska • • 0 Comments
Składniki:po 50 g orzechów włoskich, migdałów (bez łupiny), daktyli, fig i rodzynekpo 2 łyżeczki skórki startej ze sparzonej cytryny i pomarańczykieliszek koniaku 120 g masła 350 g cukrucukier waniliowy 8 żółtekkilogram tłustego twaroguwiśnie z konfitury do dekoracjiSposób przyrządzenia:Orzechy, migdały, daktyle i figi posiekać. Wymieszać z opłukanymi rodzynkami i skórką z cytryny oraz pomarańczy. Bakalie zalać…
Zupy
Zupa czosnkowa Eli
by Elżbieta • • 0 Comments
Składniki: 1 l rosołu 2 ząbki czosnku 4 żółtka 4 łyżki koniaku ½ pęczka natki pietruszki sól Sposób wykonania: Obrany czosnek rozetrzeć z solą po czym ubić go razem z żółtkami i przelać do 4 filiżanek. W między czasie zagotować rosół, wówczas wlać do niego koniak przelać do filiżanek jajkami. Od razu podawać posypane posiekaną…
Krewetki
Krewetki pyszności
by Natalia • • 0 Comments

Składniki: 12 oczyszczonych odwłoków dużych krewetek 1 łyżka oleju 1 pomidor 5 dkg masła ¼ szklanki białego wina 1 łyżka koniaku 1 łyżka kaparów sól, pieprz 1 cebula 4 plastry sera feta posiekany koper Sposób przyrządzenia: Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć na nim krewetki przez 3 minuty obracając, dodać koniak i po kilku…
Nalewki
Nalewka brzoskwiniowo migdałowa
by Birbant • • 0 Comments
Składniki: 1 kg dojrzałych brzoskwiń 1 rozgnieciona pestka brzoskwini ½ szklanki cukru 2 szklanki wody 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej 2 szklanki spirytusu 1 szklanka koniaku 10 słodkich migdałów Sposób przyrządzenia: Brzoskwinie obrać ze skóry, pokroić w ósemki. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na połówki. Wodę doprowadzić do…