Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kolendra

Filet z tilapii pieczony w warzywach

Składniki: 3 filety z tilapii szczypta kurkumy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 cebula pokrojona w plastry 1 pokrojony w kostkę pomidor 1 łyżeczka posiekanego czosnku 1 łyżka posiekanej naci kolendry 1 łyżka posiekanej naci pietruszki sól, pieprz Marynata: 1 łyżka soku z cytryny ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki tartego imbiru szczypta suszonej kozieradki sól…

Jajka gotowane na twardo z sosem curry podane

Składniki: 4 ugotowane na twardo jajka 1 pokrojona w kostkę cebula 1 pokrojony drobno pomidor 1 łyżeczka chili  w proszku 1 łyżeczka kolendry w proszku ¼ łyżeczki kurkumy ¼ łyżeczki gorczycy ½ łyżki oleju sól natka pietruszki Sposób przyrządzenia: W małym rondlu rozgrzać olej, dodać gorczycę, gdy zacznie pękać dodać cebulę, smażyć mieszając aż stanie…

Adżika Gruzińska zielona

Składniki: 1 kg suchych czerwonych papryczek chili 5 dkg nasion kolendry 10 dkg khmeli sunęli szczypta mielonego cynamonu 20 dkg orzechów włoskich 30 dkg soli morskiej 30 dkg czosnku Sposób przyrządzenia: Pozbawione końcówek (szypułek) papryczki zalać zimną wodą i odstawić na 60 minut, odcedzić. Dodać pozostałe składniki i 3 krotnie zmielić w maszynce do mięsa,…

Sałatka z ogórka i kukurydzy konserwowej

Składniki: 1 obrany ogórek pokrojony na ćwiartki ½ szklanki kukurydzy konserwowej 1 czerwona cebula pokrojona w półplasterki 2 łyżki posiekanej naci kolendry 1/3 szklanki włoskiego sosu sałatkowego ¼ łyżeczki płatków chili sól Sposób przyrządzenia: Ogórka obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć nasiona, pociąć na kawałki o długości 5 cm. Tak przygotowane ogórki posolić, umieścić na…

Aromatyczne pstrągi z pieca Iwony

Składniki: 6 całych  pstrągów/ wypatroszonych/ Bejca: 1 pęczek  natki pietruszki 3 papryczki chili 6-7 ząbków czosnku pęczek  kolendry 10 łyżek oliwy sok z cytryny sól, pieprz do smaku 6 grubych plastrów cytryny 3 obrane pomidory pokrojone w grubszą kostkę 2 łyżki masła Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki bejcy dokładnie zmiksować blenderem. Pstrągi natrzeć z wierzchu i…