Składniki:
- 3 filety z tilapii
- szczypta kurkumy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 cebula pokrojona w plastry
- 1 pokrojony w kostkę pomidor
- 1 łyżeczka posiekanego czosnku
- 1 łyżka posiekanej naci kolendry
- 1 łyżka posiekanej naci pietruszki
- sól, pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki tartego imbiru
- szczypta suszonej kozieradki
- sól
Marynata:
Sposób przyrządzenia:
Filety zalać wodą z dodatkiem kurkumy i soku z cytryny, moczyć 5 minut. Zabieg ten pozbawi rybą zapachu. Składniki marynaty wymieszać, natrzeć nią porcje ryby, odstawić na 60 minut do lodówki. Cebulę wymieszać z pomidorem, czosnkiem, natką pietruszki i kolendry, przyprawić solą i pieprzem. Na dnie nasmarowanego olejem naczynia żaroodpornego ułożyć połowę mieszanki warzyw, na niej rozłożyć filety wyjęte z marynaty, na filetach ułożyć resztę mieszanki warzywnej. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.