Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kolendra

Śledzie z kolendrą

Składniki: 8 filetów ze śledzi 2 cebule 100 g ziaren kolendry 1 szkl. oleju Sposób wykonania: Ryby pokroić na duże kawałki a cebulę pokroić w krążki. Następnie układać warstwami w dużym słoju. Każdą warstwę przesypać kolendrą. Polać całość olejem i wstawić do lodówki na kilka dni.

Kokosowa marynata

Składniki: 2 ząbki czosnku 3 łyżki siekanych liści kolendry 3 łyżki curry 1 łyżeczka cukru sól, szczypta pieprzu Cayenne 1 trawka cytrynowa skórka z ½ cytryny 1 szklaneczka mleczka kokosowego Sposób wykonania: Wszystkie podane składniki dokładnie ze sobą wymieszać i zamarynować mięso.

Sos z kolendry, czosnku i orzechów

Składniki: ½ szkl. posiekanych zielonych listków kolendry 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu szczypta mielonego imbiru ½ szkl. bulionu sól pieprz Sposób wykonania: Czosnek przecisnąć przez praskę, kolendrę i orzechy drobno posiekać. Całość dokładnie wymieszać po czym dodać miód, sok z cytryny oraz bulion. Całość…