Składniki:
- 6 całych pstrągów/ wypatroszonych/
Bejca:
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 papryczki chili
- 6-7 ząbków czosnku
- pęczek kolendry
- 10 łyżek oliwy
- sok z cytryny
- sól, pieprz do smaku
- 6 grubych plastrów cytryny
- 3 obrane pomidory pokrojone w grubszą kostkę
- 2 łyżki masła
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki bejcy dokładnie zmiksować blenderem. Pstrągi natrzeć z wierzchu i od środka dokładnie. Do każdej ryby włożyć po plastrze cytryny, odstawić do lodówki na 40 minut. Pstrągi ułożyć na foli aluminiowej. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C, około 30 minut. Na rozgrzanym maśle przesmażyć uprzednio przygotowane pomidory, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Upieczone pstrągi dobrze smakują z białym pieczywem i sałatką z pomidorów.