Składniki:
- 6 płatów śledziowych
- ¾ szklanki kwaśnej śmietany
- ¾ szklanki majonezu
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 3 czerwone cebule
- 3 kwaśne jabłka
- 3 korniszony
- pęczek zielonego koperku
- cytryna
- sól, pieprz cukier do smaku
Sposób przyrządzenia:
Śledzie namoczyć. Przygotować sos: posiekać koper, korniszony pokroić w drobną kosteczkę, majonez wymieszać ze śmietaną, dodać koper, rozgniecione ziarna ziela angielskiego i korniszony, doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Jabłka pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w cieniutkie plasterki, skropić sokiem z cytryny. Śledzie osączyć na sicie, ułożyć na półmisku, polać sosem, obłożyć plastrami jabłka, cebuli i cytryny. Udekorować zielonym koperkiem i listkami sałaty.