Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie w majonezie z jabłkami Iwony

Składniki:

  • 6 płatów śledziowych
  • ¾ szklanki kwaśnej śmietany
  • ¾ szklanki majonezu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 czerwone cebule
  • 3 kwaśne jabłka
  • 3 korniszony
  • pęczek zielonego koperku
  • cytryna
  • sól, pieprz cukier do smaku


    Sposób przyrządzenia:

    Śledzie namoczyć. Przygotować sos: posiekać koper, korniszony pokroić w drobną kosteczkę, majonez wymieszać ze śmietaną, dodać  koper, rozgniecione ziarna ziela angielskiego i korniszony, doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Jabłka pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w cieniutkie plasterki, skropić sokiem z cytryny. Śledzie osączyć na sicie, ułożyć  na półmisku, polać sosem, obłożyć plastrami jabłka, cebuli i cytryny. Udekorować zielonym koperkiem i listkami sałaty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *