Składniki:
- 6 filetów z pangi
- sok z cytryny
- sól, pieprz do smaku
- 2 jajka
- 20 dkg maki
- 1 szklanka jasnego piwa
- 3 łyżki maki
- olej do smażenia
Sos:
- szklanka majonezu
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- ½ szklanki posiekanego zielonego koperku
Sposób przyrządzenia:
Filety z pangi umyć, osączyć na papierowym ręczniku, podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 15-20 minut pod przykryciem. Jajka wymieszać z mąką i piwem. Filety obtoczyć w samej mące, a następnie w cieście, smażyć na gorącym oleju z obu stron na złocisty kolor. Z podanych składników przygotować sos, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać rybę polaną sosem.