Składniki: 8-10 kiełbasek 1 kg ziemniaków 2 l osolonego wrzątku 30 g masła 120 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Sposób wykonania: Kiełbaski nakłuć w kilku miejscach po czym smażyć je we własnym tłuszczu na średnim ogniu. W między czasie ziemniaki zalać osoloną wodą i ugotować, wówczas je rozgnieść i dodać do nich mleko…
Tag: kiełbaski
Wędliny
Pieczone kiełbaski w cieście
by Małgorzata D • • 0 Comments
Składniki: kilogram kiełbasek 1-2 opakowanie cienkiego ciasta jajko Sposób wykonania: Z kiełbasek zdjąć skórę po czym doprawić je do smaku swoimi ulubionymi przyprawami. Następnie uformować kiełbaski o średnicy 5 cm i pociąć je na 5 cm kawałki. Ciasto rozwałkować i pokroić na prostokąty w które zawiniemy kiełbaski. Każdy owinięty kawałek posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do…
Zupa fasolowa
Kapuśniak z perłową fasolą
by Podkomorza • • 0 Comments
Składniki: ½ główki białej kapusty włoszczyzna 2 łyżki masła 1 łyżka maki 2 pomidory ½ szkl. śmietanki 20 dag cienkich kiełbasek garść fasoli perłowej cebula sól Sposób wykonania: Włoszczyznę obrać, wrzucić do garnka razem z pomidorami i cebulą, zalać wodą i ugotować. W między czasie poszatkować kapustę, podlać odrobiną wody, dodać masło i trzymać na…
Makarony
Makaron penne z kiełbaskami
by Basia G • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg kiełbasy drobiowej 2 szklanki oczyszczonej, pokrojonej w paski zielonej papryki 1 szklanka oczyszczonej, pokrojonej w paski czerwonej papryki 1 szklanka oczyszczonej, pokrojonej w paski żółtej papryki 6 pokrojonych ząbków czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego 5 dkg pokrojonej drobno mozzarelli 1 opakowanie makaronu rurki 2 łyżki tartego parmezanu sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na…
Makarony
Rurki Napoli
by Wioletta Luter • • 0 Comments
Składniki: 1 fix do spagetti Napoli 1/2 papryki zielonej 1 łyżka oliwy z oliwek 125 ml. czerwonego wina 30 dag makaronu rurki 2 łyżki tartego sera Parmezan Sposób przyrządzenia: Paprykę oczyścić, pokroić w paski, poddusić na oliwie wlać wino, 100 ml. wody i wsypać fix. Zagotować. makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Odsączyć, wyłożyć…