Skład: 50dkg cienkiej kiełbasy 1 szklanka piwa 2 cebule 1 łyżka masła 1 łyżka mąki kostka rosołowa sok z cytryny 1 łyżeczka cukru pieprz sposób wykonania: Cukier lekko zrumienić, rozcieńczyć niepełną szklanką wody, odparować. Cebulę obrać, posiekać w drobną kosteczkę, zeszklić na maśle, dodać mąkę, leciutko zrumienić na złoty kolor. Do zasmażki dodać piwo, kostkę…
Tag: kiełbasa
Półmięsne
Fasolka szparagowa z kiełbasą
by Krystyna • • 0 Comments
Skład: 600 g zielonej fasolki szparagowej, 30dkg kielbasy 80 ml oliwy, 6 zabkow czosnku, 150 g tartej bulki, sól, pieprz. Sposób przygotowania: Młoda zielona fasolkę, opłukac, odciać końce, usunać włókna. Fasolke pokroic w kawalki dlugosci 4 cm. Czosnek obrac, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwć, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, podsmazyć, czosnek obrać posiekać, dodać…
Schab
Schab faszerowany kiełbasą.
by Krystyna • • 1 Comment
Skład: schab bez kości cienka kiełbasa czosnek cebula olej sól, pieprz, papryka Sposób przyrządzenia: Schab umyć osuszyć, nożem wykonać kieszeń. Posypać solą, pieprzem, papryką i natrzeć roztartymi z solą 2 ząbkami czosnku. W utworzone nacięcie włożyć obraną ze skórki kiełbasę oraz drobno pokrojoną cebulę. Mięso obwiązać jak szynkę, piec w piekarniku około 1,5 godz polewając…
Wędliny
Biała kiełbasa w piwie.
by Daga • • 3 komentarze
Skład: 0,5kg białej kiełbasy 2 łyżki tłuszczu 1 cebula 1 łyżka białego octu winnego 1 szklanka piwa 1 łyżka mąki sól, pieprz, cukier Sposób wykonania: Kiełbasę gotujemy przez 30 minut w piwie rozcieńczonym wodą. Cebulę obieramy, drobno kroimy i przysmażamy na odrobinie tłuszczu. Z mąki i tłuszczu sporządzamy lekko przyrumienioną zasmażkę, którą rozcieńczamy ½ szklanki…
Kapuśniak
Zupa kapusciana z kiełbaską
by miczka • • 0 Comments
Składniki: 350g kiełbasy (kabanosów) 1 cebula 1 por 2 marchewki 400g posiekanych pomidorów (mogą być z puszki) 350g świeżej młodej kapusty 1-2 ząbków czosnku szczypta suszonego tymianku 1,5 litra wywaru rosołowe Sposób wykonania: Posiekana cebulkę i pora oraz pokrojona w plasterki marchew podsmażyć na dwóch łyżkach oleju przez około 3-4 minuty. Dodać pomidory, kiełbasę pokrojona…