Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Biała kiełbasa w piwie.

Skład:

  • 0,5kg białej kiełbasy
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 szklanka piwa
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz, cukier

Sposób wykonania:
Kiełbasę gotujemy przez 30 minut w piwie rozcieńczonym wodą. Cebulę obieramy, drobno kroimy i przysmażamy na odrobinie tłuszczu. Z mąki i tłuszczu sporządzamy lekko przyrumienioną zasmażkę, którą rozcieńczamy ½ szklanki wywaru z gotującej się kiełbasy. Sos doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem. Kiełbasę kroimy w kilku centymetrowe kawałki i jeszcze przez kilkanaście minut gotujemy (bardzo powoli) w sosie.

 

3 comments for “Biała kiełbasa w piwie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *