Składniki: 1 kg kiełbasek frankfruterek lub kabanosów 1 kg cebuli 1 szklanka octu 1,5 szklanki wody 2 łyżki soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju 3 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 5 rozgniecionych ząbków czosnku Sposób przyrządzenia: Kiełbaski pokroić na kawałki wg upodobań, skórkę pozakłuwać widelcem. Przygotować marynatę. Wodę, ocet,…
Tag: kiełbasa
Przekąski
Bułka Weka z farszem
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 1 bułka Weka 10 dkg pieczonego mięsa 10 dkg dobrej cienkiej kiełbasy 10 dkg żółtego sera 15 dkg masła 2 zielone papryki 2 pomidory 2 ugotowane jajka chrzan tarty szczypta mielonej gorczycy Sposób przyrządzenia: Z bułki Weka odciąć koniec, usunąć ze środka miąższ. Mięso, pozbawioną osłonki kiełbasę, ser, oczyszczoną paprykę, pozbawione gniazd nasiennych pomidory…
Półmięsne
Frytki z kiełbaską śląską
by szulc cookink • • 1 Comment
Składniki: ziemniaki kiełbasa śląska olej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Obieramy ziemniaki, kroimy w słupki, smażymy w oleju roślinnym. Jak frytki będą usmażone obieramy kiełbasę z osłonki i kroimy w kosteczki, dodajemy do frytek. Przyprawiamy i podajemy.
Zupy
Zupa zawisista
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 2 cebule 2 ząbki czosnku 30 dag pieczarek 2 łyżki oleju 30 dag podwędzanej kiełbasy 2 puszki (po 850 ml) pomidorów 1/2 l bulionu 3 łyżki włoskich ziół do pizzy 10 dag dymki 5 dag zielonej i czerwonej papryki peperoni Sposób przyrządzenia: Na oleju usmażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Wyjąć. W tym samym…
Półmięsne
Kiełbasa w kapuście
by Daga • • 0 Comments
Składniki: ½ kg odciśniętej z płynu kiszonej kapusty 4 łyżki smalcu 4 plastry bekonu pokrojone w paseczki lub kostkę 4 cienki kiełbasy szczypta kminku 1 liść laurowy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W dużym rondlu rozgrzać 3 łyżki smalcu, dodać pokrojony bekon, a gdy ten się zezłości dodać kapustę i przyprawy, zredukować płomień i dusić mieszając.…