Składniki: 50 dkg tłustego mięsa wieprzowego z łopatki lub karku 25 dkg kiełbasy wiejskiej 2 cebule 1 łyżka mąki 1 szklanka śmietany kremówki rosół z drobiu w kostce sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię z nie przywierającą powłoką, dodać mięso, a gdy kawałki mięsa zaczną się rumienić i wytopi…
Tag: kiełbasa
Pieczarki
Pieczarki nadziane farszem z kiełbasy
by Marta • • 0 Comments
Składniki: 1 kg dorodnych pieczarek ½ szklanki pokrojonej w drobną kostkę cebuli 50 dkg dobrej kiełbasy ¾ łyżeczki soli ½ łyżeczki rozgniecionego w prasce czosnku ¼ łyżeczki pieprzu ½ szklanki tartej bułki 1 szklanka tartego sera mozzarella 10 dkg twarogu śmietankowego 1 jajko ¼ szklanki tartego parmezanu Sposób przyrządzenia: Nożykiem wyciąć trzony pieczarek, drobno posiekać.…
Przekąski
Kanapki po chłopsku, zapiekane
by Natasza • • 0 Comments
Składniki: 4 pajdy chleba wiejskiego 20 dkg tartego ulubionego żółtego sera 20 dkg pokrojonej w paski szynki lub kiełbasy masło kiszone lub marynowane ogórki Sposób przyrządzenia: Chleb posmarować obficie masłem, kanapki muszą być wysoko kaloryczne. Posypać połową sera. Na 2 kromkach chleba ułożyć wędlinę, przykryć pozostałymi kromkami. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć kanapki po…
Pizza
Pizza rustykalna tortowa
by Regina • • 0 Comments
Ciasto Składniki: 100g ml ciepłego mleka 200 g mąki ½ paczuszki drożdży ( Dr.Oetker ) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju z oliwek 1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula Sposób wykonania: Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy…
Zupa Gulaszowa
Zimowa zupa gulaszowa z kurczakiem i kiełbasą
by Teresa • • 0 Comments
Składniki:
- 50 dkg kiełbasy śląskiej
- 50 dkg piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 2 szklanki pokrojonej drobno marchewki
- 1 szklanka pokrojonej drobno cebuli
- 3 szklanki czerwonej lub białej fasoli konserwowej
- 1 szklanka posiekanego drobno selera naciowego
- 6 pokrojonych drobno ząbków czosnku
- 1,5 litra bulionu drobiowego
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz do smaku
- śmietana – opcjonalnie