Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kiełbasa

Chłopska maczanka z wieprzowiny i kiełbasy

Składniki: 50 dkg tłustego mięsa wieprzowego z łopatki lub karku 25 dkg kiełbasy wiejskiej 2 cebule 1 łyżka mąki 1 szklanka śmietany kremówki rosół z drobiu w kostce sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię z nie przywierającą powłoką, dodać mięso, a gdy kawałki mięsa zaczną się rumienić i wytopi…

Pieczarki nadziane farszem z kiełbasy

Składniki: 1 kg dorodnych pieczarek ½ szklanki pokrojonej w drobną kostkę cebuli 50 dkg dobrej kiełbasy ¾ łyżeczki soli ½ łyżeczki rozgniecionego w prasce czosnku ¼ łyżeczki pieprzu ½ szklanki tartej bułki 1 szklanka tartego sera mozzarella 10 dkg twarogu śmietankowego 1 jajko ¼ szklanki  tartego parmezanu Sposób przyrządzenia: Nożykiem wyciąć trzony pieczarek, drobno posiekać.…

Kanapki po chłopsku, zapiekane

Składniki: 4 pajdy chleba wiejskiego 20 dkg tartego ulubionego żółtego sera 20 dkg pokrojonej w paski szynki lub kiełbasy masło kiszone lub marynowane ogórki Sposób przyrządzenia: Chleb posmarować obficie masłem, kanapki muszą być wysoko kaloryczne. Posypać połową sera. Na 2 kromkach chleba ułożyć wędlinę, przykryć pozostałymi kromkami. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć kanapki po…

Pizza rustykalna tortowa

Ciasto Składniki: 100g ml ciepłego mleka 200 g mąki ½ paczuszki drożdży ( Dr.Oetker ) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju z oliwek 1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula Sposób wykonania: Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy…

Zimowa zupa gulaszowa z kurczakiem i kiełbasą

Składniki:

  • 50 dkg kiełbasy śląskiej
  • 50 dkg piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 szklanki pokrojonej drobno marchewki
  • 1 szklanka pokrojonej drobno cebuli
  • 3 szklanki czerwonej lub białej fasoli konserwowej
  • 1 szklanka posiekanego drobno selera naciowego
  • 6 pokrojonych drobno ząbków czosnku
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz do smaku
  • śmietana – opcjonalnie