Składniki: duży karp ½ kostki masła ½ szklanki kwaśnej śmietany sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Karpia wypatroszyć pozostawiając głowę. Usunąć oczy i skrzela, umyć, osączyć na papierowym ręczniku, przyprawić. Włożyć do żaroodpornego naczynia, polać roztopionym masłem . Włożyć do średnio nagrzanego piekarnika i piec około pół godziny. Do upieczonego karpia dodać pól szklanki kwaśnej śmietany, przyprawić…
Tag: karp
Panga
Panga duszona z jabłkami
by Paweł Glinkowski • • 0 Comments
Składniki: 1 kg pangi 5 dkg słoniny 1 cytryna 2 średnia cebule 3 jabłka ½ szklanki śmietany sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę umyć, osączyć na papierowym ręczniku, podzielić na porcje, przyprawić, skropić cytryną i pozostawić na 5 minut. Słoninę i cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć. Następnie dodać poobierane , wydrążone z gniazd nasiennych jabłka,…
Karp
Wigilijny karp w jarzynach
by Artur Sulowski • • 0 Comments
Składniki: 1 kg karpia 2 marchewki 1 średni seler 1 pietruszka 2 pory / białe części/ 3-4 cebule 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki mąki olej zielona pietruszka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Jarzyny umyć, poobierać , zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lub drobno posiekać. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Całość podlać wodą i dodać…