Składniki: 45 dkg filetów z karpia 2/3 szklanki mleka 2/3 szklanki wody 2 liscie laurowe 35 dkg obranych ziemniaków ½ łyżeczki otartej skórki cytrynowej 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki ½ łyżeczki posiekanego czosnku 1 jako tarta bułka oliwa Sos: ½ szklanki majonezu 1 łyżeczka posiekanych kaparów 1 łyżka musztardy 1 łyżka…
Tag: karp
Karp
Filet z karpia pieczony w boczku
by Maria • • 0 Comments
Składniki: 1 kg filetów z karpia boczek w plastrach Pasta przyprawowa: suszone pomidory lub w ostateczności koncentrat pomidorowy bazylia oliwa sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki pasty przyprawowej zmiksować. Ilość poszczególnych składników należy dobrać indywidualnie wg upodobań smakowych biorąc pod uwagę fakt że boczek jest już solony. Pasta musi być gęsta. Na blacie kuchennym rozłożyć…
Karp
Karp duszony z papryką, pomidorami i cebulą
by Maria • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg dokładnie wyfiletowanego karpia 3 łyżki dobrej musztardy 2 papryki 2 pomidory 1 cebula 2 łyżki masła 4 łyżki białego wina sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Filet karpia dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w poprzek włókien na plastry o grubości około 2 cm, posmarować każdy musztardą, odłożyć na 60 minut. Cebulę obrać, pokroić w pół…
Karp
Karp z pomarańczą w śmietanowym sosie
by Maria • • 0 Comments
Składniki: 1 karp 1 pomarańcza 1 cebula sok z cytryny mąka oliwa i łyżka masła sól, pieprz biały Sposób przyrządzenia: Rybę umyć, sprawić, wyfiletować pozostawiając skórę, podzielić na porcje. Filety umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić na 30 minut. Pomarańcze okroić ze skóry i białej włókniny, pokroić w plastry o grubości około 1…
Karp
Karp w winnej galarecie
by Olga • • 0 Comments
Składniki: filet z karpia około 70 dkg 2/3 szklanki białego wina żelatyna 1 cytryna oliwki bez pestek 10 ziaren czarnego pieprzu natka pietruszki 1 marchewka 1 pietruszka 1 liść laurowy sól Sposób przyrządzenia: Umytego karpia podzielić na porcje. Jarzyny obrać rozdrobnić zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, dodać liść laurowy i pieprz. Gotować około 30 minut.…