Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp w winnej galarecie


Składniki:

    • filet z karpia około 70 dkg
    • 2/3 szklanki białego wina
    • żelatyna
    • 1 cytryna
    • oliwki bez pestek
    • 10 ziaren czarnego pieprzu
    • natka pietruszki
    • 1 marchewka
    • 1 pietruszka
    • 1 liść laurowy
    • sól


    Sposób przyrządzenia:
    Umytego karpia podzielić na porcje. Jarzyny obrać rozdrobnić zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, dodać liść laurowy i pieprz. Gotować około 30 minut. Odcedzić, jarzyny można pozostawić do garnirowania potrawy. Do około 2 szklanek wywaru dodać 5 łyżek wina, sól do smaku,  doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, włożyć porcje ryby i bardzo powoli gotować około 20 minut. Rybę schłodzić w wywarze. Przygotować odpowiednie naczynia ( ja używam pudełeczek po margarynie). Rybę delikatnie wyjąć. Odłożyć, przykryć aby nie obeschła. Z żelatyny, wywaru i reszty wina przygotować roztwór wg instrukcji na opakowaniu, schłodzić. Do każdego naczynia wlać roztwór żelatyny w wywarze na wysokość około 1 cm, pozwolić aby zestalił się. Ułożyć na tej warstwie porcję ryby, przybrać plastrami cytryny, natką pietruszki i oliwkami, zalać resztą wywaru tak aby warstwa roztworu pokrywała rybę. Schłodzić i po zestaleniu podawać.


     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *