Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kapuśniak

Kapuśniak – Plain Shchi

Składniki: 50 dkg wołowiny bez kości 25 dkg wieprzowiny bez kości 70 dkg kiszonej kapusty ½ szklanki śmietany 1 marchewka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 2 cebule 2 ziemniaki 4 ząbki czosnku liść laurowy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Wołowinę i wieprzowinę pokroić w słupki. Obraną marchewkę pokroić w plasterki, ziemniaki w…

Kwaśnica po żywiecku

Składniki: 75 dag kiszonej kapusty 2 l wody 8 dag cebuli 1/2 dag suszonych grzybów  80 dag schabu z kością  25 dag włoszczyzny 1 ząbek czosnku sól i pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso wraz z włoszczyzną, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Oddzielić od kości. Osobno ugotować kapustę z pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Oddzielnie…

Kapuśniak pychotka

Składniki: 1 golonka włoszczyzna 1/2   małej białej kapusty (lub ¼ białej i ¼ włoskiej) cebula czerwona listek laurowy, ziele angielskie, kminek sól, pieprz Zaprawa peklująca 1 l wody 1i1/2 łyżeczki soli peklowej 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu 1 łyżeczka kolendry 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego Sposób przyrządzenia: Golonkę opalić, dokładnie umyć. Przygotować zaprawę…

Kauśniak mniam mniam

Składniki: ½ kg dobrej kiszonej kapusty 40 dag żeberek wieprzowych włoszczyzna jak do rosołu smalec mąka kilka grzybów suszonych ziele angielskie, liść laurowy, czarny pieprz sól, pieprz, szczypta cukru Sposób przyrządzenia: Grzyby namoczyć w przegotowanej wodzie i zostawić na noc. Kapustę pokroić jeśli jest zbyt długa Pęczek włoszczyzny obrać, umyć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę…

Kapuśniaczek

Składniki: 1 włoszczyzn 1/2 kg mięsa na zupę wybranego rodzaju 1/2 kg ziemniaków 1/2 kg kapusty kiszonej2 cebule 10 dkg boczku wędzonego 2 łyżki smalcu 3 litry dobrej wody sól, pieprz, liście laurowe 1 grzyb suszony 2 łyżki mąki (nie jest to konieczne) zielona pietruszka. Sposób przygotowania: 1) Jeśli to będzie zupa na mięsie, do…