Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kapuśniak

Tradycyjny kapuśniak

Składniki: 50 dkg dobrej wędzonej kiełbasy pokrojonej w grube plastry 5 ziemniaków obranych i pokrojonych w plastry 2 cebule pokrojone w pół plastry 2 marchewki pokrojone w plasterki 1,5 l bulionu mięsnego 2 szklanki dobrej kiszonej kapusty 2 łyżki koncentratu pomidorowego Sposób przyrządzenia: W dużym rondlu doprowadzić do wrzenia wywar mięsny, dodać kiełbasę, cebulę, marchewkę,…

Kapuśniak z grzybami

Składniki: 1 nieduża biała kapusta 2 cebule 1 liść laurowy 50 dkg grzybów leśnych lub pieczarek 1 pietruszka 1 marchewka 3 łyżki oleju sól, pieprz kwaśna śmietana 1 łyżka mąki 2 litry wywaru mięsnego Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, pokroić, przyrumienić na łyżce oleju. Wywar doprowadzić do wrzenia, dodać grzyby. Kapustę, pietruszkę, marchewkę i cebulę pokroić…

Kapuśniak jarski z ryżem

Składniki: 1 mała główka kapusty 6 cebul 6 dymek 6 marchwi 2 kolorowe papryki 3 duże pomidory 5 łodyg selera naciowego 10 dkg ryżu sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Warzywa umyć i oczyścić. Pokroić drobno. W odpowiednio dużym garnku zalać pokrojone warzywa wodą , doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrycia przez około 10 minut. Garnek…

Dietetyczny kapuśniak

Składniki: 1 mała główka kapusty 6 średnich cebul 6 dymek 6 niedużych marchewek 2 papryki 3 duże pomidory 5 łodyg selera naciowego 10 dkg ryżu sól, pieprz Sposób przygotowania:  Ugotować ryż, odsączyć, odstawić. Warzywa rozdrobnić, zalać wodą i gotujemy przez około 15 minut. Dłuższe gotowanie powoduje rozkład zawartych w jarzynach witamin. Dodajemy ugotowany ryż, przyprawiamy…

Kapuśniak z młodej kapusty

Składniki: 1 główka pokrojonej  młodej kapusty 2 porcje rosołowe z kurczaka 1 pokrojona w plasterki marchewka 1 pokrojona w plasterki pietruszka 1 obrany i pokrojony w pół plasterki pomidor 1 łyżka posiekanego koperku 5 ziemniaków pokrojonych w kostkę sok z cytryny sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Z porcji rosołowych, marchewki i pietruszki sporządzić wywar, gdy jarzyny…