Składniki: 200 g kiszonej kapusty 1,8 l wody 50 g suszonych grzybów 3 cebule ½ szkl. oleju łyżka mąki 3 łyżki masła sól Sposób wykonania: Grzyby zalać wodą i odstawić. W między czasie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać kiszoną kapustę i nadal trzymać na ogniu do momentu, aż kapusta stanie się miękka.…
Tag: kapuśniak
Kapuśniak
Kapuśniak ze słodkiej kapusty
by Justyna • • 0 Comments
Składniki: 50 dag kości porcja włoszczyzny 40 dag słodkiej kapusty 1 cebula 1 łyżka margaryny 1 łyżeczka mąki sól cukier Sposób wykonania: Z kości i włoszczyzny ugotować wywar. W między czasie kapustę poszatkować cebulę pokroić a plasterki, wówczas zalać je niewielką ilością wody i ugotować. Wywar odcedzić po czym zalać nim miękką kapustę. Doprawić do…
Kapuśniak
Kapuśniak z salami i ryżem
by Małgorzata D • • 0 Comments
Składniki: 2 ząbki czosnku 1 cebula 6 łyżek oliwy 1 włoska kapusta 1,5 l wody 150 g salami 200 g ryżu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 125 g parmezanu sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekany czosnek oraz cebulę po czym dodać kapustę pokrojoną w cienkie paski. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem…
Kapuśniak
Kapuśniak z serem
by Basia • • 0 Comments
Składniki: 50 g masła 2 ząbki czosnku 1 cebula 75 dag chudego boczku 1 kapusta 1,5 l gorącego wywaru z jarzyn 4 kromki zarumienionego chleba 180 g sera czedar sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzane masło wrzucić posiekany czosnek, cebule oraz boczek. Gdy się zarumienią dodać poszatkowaną kapustę i trzymać na ogniu pod przykryciem ok.…
Kapuśniak
Kapuśniak zaporoski
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg wieprzowiny 70 dkg kiszonej kapusty 4 ziemniaki 15 dkg cebuli 1 marchewka 2 łyżki masła 2 łyżki smalcu 2 liście laurowe natka pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone mięso pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać smalec, dodać mięso, obrumienić. W rondlu zalać obrumienić mięso 1,5 litra wody, dodać liście…