Składniki: 400 g wołowiny 600 g świeżej kapusty 2 l bulionu 1 cebula 1 marchewka 2 ziemniaki łyżka mąki 2 łyżki masła pieprz liść laurowy ½ szkl. śmietany sól łyżka posiekanej natki pietruszki łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania; Mięso pokroić w kostkę a cebulę posiekać po czym przesmażyć. W między czasie ziemianki pokroić w…
Tag: kapuśniak
Kapuśniak
Kapuśniak dobowy
by Małgorzata Cichocka • • 0 Comments
Składniki: 500 g kiszonej kapusty 1 marchewka 1 rzepa 2 cebule 1,8 l bulionu łyżka mąki 4 łyżki oleju sól pieprz ziarnisty liść laurowy ½ szkl. śmietany Sposób wykonania: Posiekaną cebulę podsmażyć na rozgrzanym oleju, wówczas dodać poszatkowaną kapustę i dalej smażyć do miękkość kapusty. W między czasie rzepę oraz marchewkę pokroić i wrzucić do…
Kapuśniak
Kapuśniak Ilony
by albertos • • 0 Comments
Składniki: wywar z kości 1,5 litra kiszona kapusta 60 dag cebula 1 sztuka wędzony boczek 5 dag smalec 3 dag mąka pszenna 3 dag liść laurowy sól do smaku pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Kapustę należy dobrze odcisnąć z soku i pokroić na drobno, przełożyć do garnka, dodać około 1 szklankę wody i zagotować. Gdy…
Zupa Grzybowa
Kapuśniak maślany z grzybami
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1,8 l bulionu z grzybów 2 cebule 2 łyżki masła łyżka mąki 1 szkl. śmietany 5-6 ziarenek pieprzu sól pieprz Sposób wykonania: Posiekaną cebulę zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego masła po czym dodać do niej kiszoną kapustę. Całość wymieszać i jeszcze przez chwilę smażyć, wówczas zalać całość bulionem i trzymać…
Kapuśniak
Kapuśniak z jabłkami
by Karolina Szotek • • 0 Comments
Składniki: 800 g wołowiny 2 l wody ½ kapusty 4 kwaśne jabłka 2 cebule ½ szkl. śmietany łyżka mąki łyżeczka oleju sól pieprz liść laurowy Sposób wykonania: Wołowinę, 1 cebule, liść laurowy oraz pieprze zalać wodą i ugotować bulion. W między czasie kapustę posiekać, oprószyć solą, odgnieść i wrzucić do zupy, zagotować. Następnie jabłka i…