Składniki:
- 1 włoszczyzn
- 1/2 kg mięsa na zupę wybranego rodzaju
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 kg kapusty kiszonej2 cebule
- 10 dkg boczku wędzonego
- 2 łyżki smalcu
- 3 litry dobrej wody
- sól, pieprz, liście laurowe
- 1 grzyb suszony
- 2 łyżki mąki (nie jest to konieczne)
- zielona pietruszka.
Sposób przygotowania:
1) Jeśli to będzie zupa na mięsie, do garnka z wodą wkładamy kawałek mięsa i gotujemy powoli.
2) Do gotującego się wywaru mięsnego wrzucamy obraną i rozdrobnioną włoszczyznę. Dorzucamy listek laurowy, pieprz – tak z 2 ziarnka, ziele angielskie, suszony grzybek.
3) Kiszoną kapustę płuczemy (lub nie – w zależności od jej kwaśności i naszego smaku) i kroimy na krótsze pasma. Na patelni rozgrzewamy smalec. Wkładamy kapustę i obsmażamy, aż zmięknie i zarumieni się.
4) W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy je drobno i wrzucamy do wywaru mięsno – jarzynowego. Gdy ziemniaki ugotują się (10 – 15 min.) do garnka wrzucamy uduszoną kapustę.
5) Całość gotujemy jeszcze chwilę dobrze wymieszawszy wszystkie składniki. Solimy wg własnego uznania.
6) Na patelnię kładziemy pokrojony drobno boczek, a po wysmażeniu dorzucamy cebulę równie drobno posiekaną. Cebula musi stać się szklista, a nawet lekko rumiana. Na te składniki sypiemy mąkę i mieszamy całość. Gdy mąka lekko się przyrumieni, zawartość patelni wrzucamy do garnka z zupą.
7) Jeśli do dna patelni przywarły składniki – nalewamy nieco zupy, rozprowadzamy ją łyżką, starając się zebrać wszystko z dna i wlewamy do zupy.
8) Ostatni raz mieszamy wszystko i czekamy aż sie zagotuje ponownie. Odstawiamy.