Składniki: 800 g kalarepki 100 ml śmietanki 22% 1 cebula 2 łyżki masła 100 ml bulionu 1 łyżka posiekanego koperku gałka muszkatołowa sól Sposób wykonania: Kalarepki obrać po czym pokroić w cienkie plastry. Następnie cebulę posiekać i przesmażyć na rozgrzanym maśle, wówczas dodać kalarepkę. Wymieszać i trzymać na ogniu około 5 minut. Po tym czasie…
Tag: kalarepka
Indyk
Indyk z warzywami Wandy
by Wanda • • 0 Comments
Składniki: 40 dag piersi z indyka 2 kalarepy cukinia 2 marchewki czerwona papryka łodyga selera mała cebula kilka pieczarek przyprawa do drobiu vegeta liść laurowy łyżka oleju sól pieprz natka pietruszki Sposób wykonania; Mięso pokroić w dużą kostkę po czym oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do drobiu. Następnie podsmażyć je na rozgrzanym oleju. W między…
Warzywa
Bukiet z jarzyn
by Kaśka • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg kalarepki 2 marchewki 50 dag ziemniaków 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki oleju ¼ l rosołu 2 łyżki posiekanych : natki pietruszki, szczypiorku, bazylii sól pieprz Sposób wykonania: Czosnek i cebulę posiekać i przesmażyć na rozgrzanym oleju, wówczas wrzucić ziemniaki, pokrojone w grubą kostkę po czym podlać całość rosołem i trzymać…
Warzywa
Kalarepa z twarożkiem
by Renata • • 0 Comments
Składniki: 1 kg kalarepy 250 ml osolonej wody 20 dag tłustego twarożku 2 żółtka 3-4 łyżki posiekanej zieleniny Sposób wykonania: Obraną kalarepę pokroić w kostkę po czym zalać ją osolonym wrzątkiem i trzymać na ogniu ok. 15 minut. W między czasie twarożek rozetrzeć razem z żółtkami, wówczas dodać do niego odcedzoną kalarepę i posiekaną zieleninę.…
Warzywa
Placki z kalarepki
by Nicola • • 0 Comments
Składniki: 1 kg kalarepek 1 ½ szkl. mąki 2 jajka łyżka cukru ½ łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżki masła sól 6 łyżek śmietany Sposób wykonania: Obrane kalarepki zetrzeć na tarce, wówczas dodać mąkę, sodę oczyszczoną, sól, cukier oraz wbić jajka. Całość dokładnie wymieszać. Z powstałego ciasta formować placki, które smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przed podaniem…