Składniki:
- biała kapusta 1/4 główki
- marchewka 4 sztuki
- kalarepa 1 sztuka
- pietruszka 1 sztuka
- oliwa 4- 5 łyżek
- koperek 3 łyżki
- cukier 1 szczypta
Składniki: kalarepki młode 8 sztuk koperek posiekany 3 łyżki sok z cytryny śmietana kwaśna 1 szklanka sól pieprz Sposób przyrządzenia: Kalarepy należy dokładnie opłukać i osuszyć, a następnie pokroić w drobniutkie plasterki. Tak przygotowaną kalarepę należy wrzucić do salaterki, później delikatnie posolić, pokropić sokiem z cytryny i dostawić na około 20 minut w chłodne miejsce.…
Składniki :(na 2 osoby): 2 kalarepy 80 g piersi z indyka lub cielęciny 0,5 bułki ( najlepiej razowej ale może być również i biała ) 7-8 łyżek śmietany ( 15 lub 18%) oliwa z oliwek sól, pieprz, zioła (świeże i suszone) Sposób wykonania: Kalarepy umyć i wydrążyć. Bułkę namoczyć w wodzie, (zaczekać aż zmięknie,…
Składniki: 1 kg kalarepek 4 łyżki masła 1 szkl. sosu śmietanowego 2 łyżki tartej bułki sól 4 łyżki śmietany Sposób wykonania: Kalarepki obrać po czym pokroić na plastry. Następnie zalać kalarepkę osoloną wodą i ugotować. Miękka kalarepkę odsączyć i obsmażyć na rozgrzanym maśle, wówczas przełożyć ją do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem. Zalać ją sosem śmietanowym…
Obrać młodą kalarepę, opłukać, zerżnąć wierzch i wydrążyć główki okrągło dla wypełnienia farszem. Usiekać drobno wybraną miazgę, podsmażyć z masłem do miękkości, dodać drobno usiekanej pieczeni wołowego szpiku, tartej bułki, soli, dwa jaja, śmietany i zmieszać wszystko razem. Napełnić główki, nakryć każdą ściętym z niej wierzchem, włożyć w rondel, zalać bulionem lub wodą, włożyć masła,…