Składniki:
- 1 kalafior
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 50 g mąki
- 2 białka
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- sól
Składniki: 1 kalafior 3 jajka bułka tarta mąką olej słonecznikowy sól Sposób wykonania: Kalafiora podzielić na różyczki po czym zblanszować go w osolonym wrzątku. Następnie oprószyć je mąką, po czym maczać w roztrzepanym jajku a na końcu bułce tartej. Usmażyć na złoto na rozgrzanym tłuszczu. Przed podaniem osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Składniki: 1 kg strączków zielonego groszku 600 g kalafiora 2 łyżeczki soli 3-6 łyżek masła Sposób wykonania: Ze strączków wyłuskać groszek po czym go ugotować, wówczas odcedzić i przelać zimną wodą i przełożyć do gorącego rondelka. Dodać do niego roztopione masło i wstrząsnąć kilka razy aby groszek wymieszał się z masłem. W między czasie ugotować…
Składniki: 1/3 szkl. majonezu 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy 3 szkl. kwiatów kalafiora ¼ szkl. posiekanego sera naciowego ½ szkl. zielonych winogron ½ szkl. posiekanych orzechów laskowych ¼ łyżeczki aromatyzowanej soli pieprz Sposób wykonania: Miód wymieszać z musztardą oraz majonezem na jednolita masę. Następnie kalafiora podzielić na marniejsze kawałki, dodać do niego winogrona, orzechy…
Składniki: 5 kg kalafiora Zalewa: 2 ¼ l wody ¾ szkl. soli 1 szkl. 10% octu Sposób wykonania: Kalafiora podzielić na różyczki po czym ciasno ułożyć je słoikach. Następnie doprowadzić do wrzenia wodę z dodatkiem soli po czym zdjąć z ognia i wymieszać z octem. Powstałą zalewą zalać kalafiory. Odstawić na 2 tygodnie w temperaturze…