Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: jarskie

Pikantne paszteciki sojowe

Składniki: 20 dkg granulatu sojowego 1 jajko 1 łyżeczka posiekanej natki kolendry 2 pozbawione nasion, drobno posiekane zielone chili ½ łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz Do dekoracji: kilka listków mięty kilka podzielonych na krążki plastrów czerwonej cebuli Sposób przyrządzenia: Granulat sojowy zalać wrzątkiem, odstawić na 1 godzinę, dokładnie odcisnąć z wody. Wymieszać wszystkie składniki,…

Tofu w słodko ostrym sosie

Składniki: 25 dkg pokrojonego w kostkę tofu 1 łyżka mąki kukurydzianej cukier i mielone chili do smaku 1 pokrojony na 8 części pomidor 1 szklanka pokrojonego w kostkę ananasa 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru 1 łyżeczka sosu sojowego 1 obrana, grubo pokrojona papryka 1 łyżka drobno pokrojonej marchewki 1 łyżka drobno pokrojonego pora 1 łyżka…

Soja w korzennym sosie

Składniki: 25 dkg namoczonych w gorącej wodzie kotlecików sojowych 1 pokrojona w drobną kostkę cebula 2 drobno pokrojone pomidory 1 łyżka tartego imbiru z czosnkiem 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka oleju 2,5 cm laski cynamonowej 4 goździki 1 łyżeczka kminku 2 owoce kardamonu sól, pieprz 1 łyżka oleju Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać olej, dodać…

Fasola z rybną konserwą i curry Iwony

Składniki: ½  kg białej fasolki 1 rybna konserwa w oleju 2 łyżki oleju 3-4 łyżeczki  keczupu sól, pieprz do smaku przyprawa curry ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Fasolę opłukać, namoczyć w letniej przegotowanej wodzie, odstawić na kilka godzin  i w tej samej wodzie ugotować, odparowując  resztę wywaru. Do fasoli dodać, rozdrobnioną  rybę …

Fasola z wędzonym boczkiem i żółtym serem Iwony

Składniki: ½ kg fasoli 20 dkg wędzonego boczku 10 dkg żółtego sera 3-4 łyżki  keczupu sól, pieprz do smaku ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Fasolę  opłukać, namoczyć  w letniej przegotowanej wodzie na kilka godzin, ugotować w wodzie w której się moczyła, odparować pozostały wywar. Boczek pokroić w paseczki i usmażyć. Do fasoli…