Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tofu w słodko ostrym sosie

Składniki:

    • 25 dkg pokrojonego w kostkę tofu
    • 1 łyżka mąki kukurydzianej
    • cukier i mielone chili do smaku
    • 1 pokrojony na 8 części pomidor
    • 1 szklanka pokrojonego w kostkę ananasa
    • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
    • 1 łyżeczka sosu sojowego
    • 1 obrana, grubo pokrojona papryka
    • 1 łyżka drobno pokrojonej marchewki
    • 1 łyżka drobno pokrojonego pora
    • 1 łyżka drobno pokrojonej cebuli
    • sól, ocet do smaku


    Sposób przyrządzenia:

    Tofu przyprawić solą, obrumienić w dobrze nagrzanym piekarniku na brązowy kolor. W miseczce wymieszać mąkę kukurydzianą, chili, 1 szklankę wody, ocet i cukier, przelać do rondla, dodać warzywa i ananasa gotować 2 minuty aż sos zgęstnieje, dodać tofu, dusić mieszając aż składniki zmiękną, skorygować smak sosu i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *