Składniki:
- 25 dkg pokrojonego w kostkę tofu
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- cukier i mielone chili do smaku
- 1 pokrojony na 8 części pomidor
- 1 szklanka pokrojonego w kostkę ananasa
- 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 obrana, grubo pokrojona papryka
- 1 łyżka drobno pokrojonej marchewki
- 1 łyżka drobno pokrojonego pora
- 1 łyżka drobno pokrojonej cebuli
- sól, ocet do smaku
Sposób przyrządzenia:
Tofu przyprawić solą, obrumienić w dobrze nagrzanym piekarniku na brązowy kolor. W miseczce wymieszać mąkę kukurydzianą, chili, 1 szklankę wody, ocet i cukier, przelać do rondla, dodać warzywa i ananasa gotować 2 minuty aż sos zgęstnieje, dodać tofu, dusić mieszając aż składniki zmiękną, skorygować smak sosu i podawać.