Składniki: 60 dag wątróbki ½ szkl mąki 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek 2 winne jabłka 1 kieliszek miodu garść rodzynków 1 łyżka masła 1 łyżeczka listków majeranku sól pieprz Sposób wykonania: Obrane jabłka pokroić na cząstki, które dusić na rozgrzanym maśle, z dodatkiem masła, miodu oraz 2 łyżkami wody. Gdy sos stanie…
Tag: jabłka
Listy
Cykoria z jabłkiem
by Malwina Duda • • 0 Comments
Składniki: 1 kg cykorii 4 plastry wędzonego boczku ½ winnych jabłek 2 cebuli 1 łyżka cukru 3 łyżki masła 3 łyżki soku z cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Cykorię oczyścić, kolbę pokroić na cztery części po czym razem z posiekaną cebulę przesmażyć na dwóch łyżkach rozgrzanego masła. Natomiast na drugiej patelni przesmażyć boczek po czym…
Listy
Konfitury z jarzębiny z jabłkiem
by Kamil Wojciechowski • • 0 Comments
Składniki: 1 kg jarzębiny 1 kg cukru 4 winne jabłka 2 łyżki soku z cytryny 25 ml brandy Sposób wykonania: Jarzębinę zalać gorąca wodą i gotować na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie jarzębinę odcedzić, zalać dwiema szklankami świeżej wody z dodatkiem cukru i smażyć na małym ogniu. W trakcie smażenia dodać obrane…
Listy
Konfitury z rajskich jabłek
by Monika Woźniak • • 0 Comments
Składniki: 1 kg rajskich jabłek 1 kg cukru 1 szkl wody Sposób wykonania: Cukier zalać wodą i gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż powstanie gęsty syrop. Wówczas włożyć jabłka ponakłuwane wykałaczką. Odstawić na 24 godziny. Następnego dnia smażyć na małym ogniu, do momentu, aż jabłka staną się szkliste. Przełożyć konfitury do słoika, szczelnie…
Listy
Pierś z indyka przekładana jabłkami
by Marzena • • 0 Comments
Składniki: 1 kg piersi z indyka 10 dkg wędzonego boczku 3 jabłka majeranek sól, pieprz do smaku 3 łyżki oleju Sposób wykonania: Pierś z indyka umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem, posmarować olejem i wstawić na noc do lodówki. Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki. Górę mięsa obłożyć plastrami…