Składniki: ½ kg jabłek 1 cebula pomarańcza 5 dag rodzynków ½ papryczki chili 10 dag cukru 1 łyżeczka musztardy francuskiej z gorczycą ½ szkl octu jabłkowego sól pieprz imbir Sposób wykonania: Pomarańcze oraz jabłka obrać ze skórki po czym pokroić na mniejsze kawałki usuwając pestki. Przełożyć do rondelka, dodać pokrojoną cebulę oraz ocet winny. Całość…
Tag: jabłka
Listy
Sałatka z selera z jabłkiem i rodzynkami
by Ewa Stankiewicz • • 0 Comments
Składniki: 1 seler 1 jabłko garść rodzynków garść orzechów 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 mandarynka sól pieprz Sposób wykonania: Obranego selera przekroić na połówki, które ugotować w osolonym wrzątku, wówczas go odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie obrane jabłko zetrzeć na tarce i…
Listy
Marynata wieloowocowa
by Paweł Sosnowski • • 0 Comments
Składniki: 1 kg owoców: śliwek, jabłek, gruszek 1 szkl cukru kilka goździków kawałek kory cynamonu kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka kwasku cytrynowego Sposób wykonania: Wodę z dodatkiem ½ łyżeczki kwasku cytrynowego zagotować. W miedzy czasie gruszki i jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki usuwając gniazda nasienne po czym szybko włożyć na…
Listy
Ciasteczka z jabłkami i serem
by Monia • • 0 Comments
Składniki: ½ kg mąki ½ kg masła ½ kg chudego sera 4 jabłka szczypta soli cukier puder Sposób wykonania: Masło posiekać razem z mąką po czym dodać utarty ser twarogowy i całość dokładnie wyrobić na gładkie ciasto, które rozwałkować i pokroić na kwadraty. Następnie jabłka obrać pokroić na mniejsze kawałki usuwając gniazda nasienne. Na każdym…
Listy
Sałatka selerowa z majonezem
by Cecylia Leśniak • • 0 Comments
Składniki: 250 g selera 125 g majonezu 1 szkl jogurtu 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka miodu 2 jabłka 1 strąk zielonej papryki 1 strąk czerwonej papryki konserwowej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Obrany seler pokroić w kostkę po czym podlać go odrobiną osolonej wody i trzymać na małym ogniu około…