Składniki:
- 1 kg owoców: śliwek, jabłek, gruszek
- 1 szkl cukru
- kilka goździków
- kawałek kory cynamonu
- kilka ziarenek pieprzu
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Sposób wykonania:
Wodę z dodatkiem ½ łyżeczki kwasku cytrynowego zagotować.
W miedzy czasie gruszki i jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki usuwając gniazda nasienne po czym szybko włożyć na 5 minut do wrzątku aby nie ściemniały.
Po tym czasie j odcedzić a śliwki przekroić na połówki usuwając pestki.
Następnie ponownie zagotować 1 szkl wody z pozostałym kwaskiem cytrynowym, cukrem, goździkami, cynamonem, zielem angielskim.
W miedzy czasie owoce ułożyć warstwami w słoikach po czym zalać je gorącą zalewą.
Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 10 minut w 90 stopniach.