Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pikantne pomarańcze

Składniki:

  • 1 kg pomarańczy
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka goździków
  • kawałek kory cynamonu
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren kardamonu
  • 1 szkl octu winnego
  • 1 szkl cukru

Sposób wykonania:
Sparzone wrzątkiem pomarańcze pokroić w plasterki i przełożyć do rondelka.
Podlać odrobiną wody i gotować około 30 minut.
W między czasie na suchą patelnie wrzucić cynamon, kardamon oraz kolndrę i całość podgrzać po czym przełożyć do moździerza i utłuc i dodać je do miodu wymieszanego z octem winnym.
Całość dokładnie wymieszać i gotować około 10 minut.
Po tym czasie dodać pomarańcze i smażyć kolejne 30 minut aż staną się szkliste.
Wówczas przełożyć do słoików dodając pieprz, cynamon i goździki.
Szczelnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia dnem do góry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *