Składniki:
- 1 kg pomarańczy
- kilka ziaren pieprzu
- kilka goździków
- kawałek kory cynamonu
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka ziaren kardamonu
- 1 szkl octu winnego
- 1 szkl cukru
Sposób wykonania:
Sparzone wrzątkiem pomarańcze pokroić w plasterki i przełożyć do rondelka.
Podlać odrobiną wody i gotować około 30 minut.
W między czasie na suchą patelnie wrzucić cynamon, kardamon oraz kolndrę i całość podgrzać po czym przełożyć do moździerza i utłuc i dodać je do miodu wymieszanego z octem winnym.
Całość dokładnie wymieszać i gotować około 10 minut.
Po tym czasie dodać pomarańcze i smażyć kolejne 30 minut aż staną się szkliste.
Wówczas przełożyć do słoików dodając pieprz, cynamon i goździki.
Szczelnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia dnem do góry.