Składniki:
- ½ kg jabłek
- 1 cebula
- pomarańcza
- 5 dag rodzynków
- ½ papryczki chili
- 10 dag cukru
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej z gorczycą
- ½ szkl octu jabłkowego
- sól
- pieprz
- imbir
Sposób wykonania:
Pomarańcze oraz jabłka obrać ze skórki po czym pokroić na mniejsze kawałki usuwając pestki.
Przełożyć do rondelka, dodać pokrojoną cebulę oraz ocet winny.
Całość trzymać na małym ogniu około 15 minut.
Po tym czasie wrzucić rodzynki i doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, imbirem i chili.
Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze około 1 godziny.
Wówczas dodać jeszcze musztardę i przełożyć do słoików.
Słoiki szczelnie zakręcić i odstawić dnem do góry.