Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: jabłka

Schab z jabłkami

Składniki: 1 kg schabu 1 łyżeczka majeranku 3 łyżki tłuszczu 3 jabłka 1 szkl bulionu warzywnego sól pieprz   Sposób wykonania; Schab natrzeć majerankiem, solą oraz pieprzem. Następnie obsmażyć go ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. W między czasie obrać jabłka, pokroić na kawałki, usuwając gniazda nasienne. Włożyć je do mięsa podlewając całość bulionem. Trzymać…

Wątróbki drobiowe w wytrawnym winie

Składniki: ½ kg wątróbek 1 szkl białego wytrawnego wina 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta białego mielonego pieprzu 1 cebula 2 winne jabłka 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła sól   Sposób wykonania; Do wina dodać zioła prowansalskie, wymieszać i zalać nim wątróbki. Odstawić na kilka godzin. Następnie na rozgrzanym oleju usmażyć pokrojoną w…

Gęś pieczona z jabłkami

Składniki: 1 gęś 1 kg jabłek ½ kg cebuli 10 dag rodzynków 1 cytryna 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka majeranku 3 łyżki tłuszczu sól pieprz Sposób wykonania: Gęś skropić sokiem z cytryny oraz natrzeć solą, pieprzem oraz majerankiem. Następnie obrać 2 jabłka, pokroić na kawałki usuwając gniazda nasienne i wymieszać je z cząbrem po czym…

Ciasto imbirowe z jabłkami

Składniki: 2 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka suchego imbiru 5 jajek 1 szkl cukru 20 dag masła masło i bułka tarta do formy 2 winne jabłka Sposób wykonania: Całe jajka wbić do miseczka, dodać cukier i ubić po czym nie przerywając ubijania dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z imbirem oraz proszkiem do…

Chutney ananasowy

Składniki: 1 ananas 2 kwaśne jabłka 2 gruszki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka posiekanego imbiru garść rodzynków 1 szkl octu winnego 1 szkl cukru sól pieprz   Sposób wykonania: Rodzynki zalać wodą i odstawić. W między czasie jabłka i gruszki obrać, pokroić na mniejsze kawałki usuwając gniazda nasienne. Następnie ananasa pokroić w kostkę a czosnek…