Składniki:
- ½ szkl dzikiego ryżu
- ½ szkl łuskanych migdałów
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 1 jabłko
- ¼ szkl rodzynek
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Składniki: 700 g wątróbek z drobiu 2 jabłka 1 szkl majonezu 1 szkl śmietanki 2 cytryny 7 jajek przepiórczych 0,5 pęczka estragonu natka pietruszki cukier puder pasta pomidorowa sos worcester białe wytrawne wino sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczone wątróbki gotować w osolonym wrzątku do miękkości po czym odstawić w wodzie do ostygnięcia, wówczas większe kawałki…
Składniki: główka czerwonej kapusty cebula jabłko 3 łyżki octu winnego z jabłek ¼ szkl soku jabłkowego ¼ szkl wody 2 łyżeczki cukru sól pieprz łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w plasterki a obrane jabłka na zapałki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie posypać je cukrem oraz pieprzem i zalać sokiem…
Składniki: 4 jabłka 8 całych goździków 60 g masła 1/3 szkl brązowego cukru ½ łyżeczki mielonego cynamonu Sposób wykonania: Z dokładnie umytych jabłek odciąć wierzch po czym delikatnie wydrążyć wnętrze jabłka. Do każdego wydrążonego jabłka włożyć po 2 goździki. Następnie do masła dodać cynamon oraz cukier i całość dokładnie rozetrzeć na jednolitą pastę, którą przełożyć…
Składniki: ½ kg polędwiczek 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 2 winne jabłka 1 cebula 1 kieliszek miodu pitnego sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle udusić posiekaną cebulę, doprawić do smaku solą po czym dodać obrane, pokrojone i pozbawione gniazd nasiennych jabłka. Podlać odrobiną wody i dusić na małym…