Składniki:
- ½ szkl dzikiego ryżu
- ½ szkl łuskanych migdałów
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 1 jabłko
- ¼ szkl rodzynek
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
Ryż zalać 2,5 l osolonej wody i gotować około 40 minut po czym ryż odcedzić, zachowując wodę z gotowania.
W między czasie na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę, wówczas dodać obrane jabłko pokrojone w kostkę, rodzynki oraz 3 łyżki wody z gotowania ryżu.
Całość dokładnie wymieszać i smażyć około 5 minut.
Po tym czasie przełożyć zawartość patelni do ryżu.
Dodać uprażone na suchej patelni migdały oraz sól i pieprz do smaku.
Można dodać kilka kropel oliwy z oliwek.