Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Soczewica z ryżem po egipsku

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki nasion kminku
  • 1 cebula
  • 1 szkl ryżu
  • ½ szkl brązowej soczewicy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 szkl bulionu warzywnego

Sposób wykonania;
Na rozgrzaną oliwę wrzucić kumin i smażyć go około 30 sekund po tym czasie dodać posiekaną cebulę i trzymać na ogniu aż stanie się szklista.
Wówczas dodać soczewicę oraz ryż, dokładnie wymieszać.
Następnie dodać sok i skórkę z cytryny oraz bulion.
Doprawić do smaku solą i gotować pod przykryciem około 20 minut.
Po tym czasie odstawić  na 5minut, a przed podaniem wymieszać widelcem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *