Składniki:
- 1 ½ szkl białego ryżu
- 1 pomidor
- 1/3 białej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 szkl oleju z orzechów ziemnych
- 3 ½ szkl bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki soli
- ½ marchewki
- ½ szkl zielonego groszku
Sposób wykonania;
Ryż zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie go odcedzić i opłukać pod bieżącą wodą.
Następnie obranego pomidora posiekać, dodać posiekana cebulę oraz czosnek i całość dokładnie zmiksować.
Natomiast ryż wrzucić na patelnie i smażyć około 10 minut po czym dodać puree pomidorowe.
Dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu jeszcze przez 3 minut.
Dodać obraną i posiekaną marchewkę, groszek oraz bulion.
Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i trzymać na ogniu aż cały płyn wyparuje.
Wówczas zestawić z ognia, odstawić na 5 minut po czym wymieszać całość widelcem.