Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cykoria z jabłkiem

Składniki:

  • 1 kg cykorii
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • ½ winnych jabłek
  • 2 cebuli
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Cykorię oczyścić, kolbę pokroić na cztery części po czym razem z posiekaną cebulę przesmażyć na dwóch łyżkach rozgrzanego masła.
Natomiast na drugiej patelni przesmażyć boczek po czym dodać do niego łyżkę masła oraz pokrojone w kostkę jabłka.
Trzymać na ogniu kilka minut po czym przełożyć na patelnie z cykoria i cebula.
Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Dusić ostanie 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *