Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wątróbka z jabłkami Bartka

Składniki:

  • 60 dag wątróbki
  • ½ szkl mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 winne jabłka
  • 1 kieliszek miodu
  • garść rodzynków
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka listków majeranku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Obrane jabłka pokroić na cząstki, które dusić na rozgrzanym maśle, z dodatkiem masła, miodu oraz 2 łyżkami wody.
Gdy sos stanie się zawiesisty zdjąć z ognia.
W między czasie oczysz one mięso pokroić w plastry, które obtoczyć w mące a potem przesmażyć z obu stron  według upodobań po czym oprószyć je solą oraz pieprzem.
Natomiast na patelni po smażeniu wątróbki przesmażyć rodzynki, którymi posypać mięso.
Na sam koniec obłożyć jabłkami i udekorować listkami majeranku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *