Składniki: 500 g czerstwych bułek 2 szkl mleka 2 jajka 100 g cukru 500 g jabłek 100 g masła 60 g rodzynek 2 łyżeczki cynamonu cukier puder Sposób wykonania: Bułki pokroić w kostkę po czym zalać mlekiem wymieszanym z jajkiem, odstawić na kilka minut. W między czasie obrane jabłka pokroić na plasterki po czym wymieszać…
Tag: jabłka
Listy
Strudel jabłkowy z rodzynkami
by Bogumiła • • 0 Comments
Składniki: 250 g mąki 1 łyżka oliwy 1 jajko 1 łyżeczka octu winnego szczypta soli 100 g masło 50 g cukru pudru Nadzienie: 750 g jabłek 30 g rodzynek ½ łyżeczki cynamonu 80 g bułki tartej 50 g masła 40 g cukru Sposób wykonania: Do mąki wbić jajko, dodać ocet, oliwę oraz sól. Całość dokładnie…
Listy
Sos jabłkowy
by Ewelina • • 0 Comments
Składniki: 1 łyżka masła 2 winne jabłka 1 cebula 1 kieliszek miodu pitnego sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle udusić posiekaną cebulę, doprawić do smaku solą po czym dodać obrane, pokrojone i pozbawione gniazd nasiennych jabłka. Podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem kilka minut. Po tym czasie przetrzeć całość przez…
Listy
Sałatka z kurczaka, szynki i jabłka
by Ula • • 0 Comments
Składniki: 125 g pieczonej piersi z kurczaka 125 g szynki 2 jabłka 1 ogórek konserwowy 5 łyżek majonezu 1 łyżka pasty pomidorowej 250 g ziemniaków sól pieprz Sposób wykonania: Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki a szynkę w paseczki. Następnie obrane jabłka, ziemniaki oraz ogórek pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie…
Listy
Schabowe z jabłkami
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: 6 szt. kotletów schabowych 4 jabłka 4 łyżki masła 4 łyżki oleju 50 ml. białego wytrawnego wina łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Przygotowanie: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skropić sokiem z cytryny. Na rozgrzanym na patelni oleju zrumienić kotlety schabowe z obu stron i przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Oprószyć…