Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Schabowe z jabłkami

Składniki:

  • 6 szt. kotletów schabowych
  • 4 jabłka
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju
  • 50 ml. białego wytrawnego wina
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skropić sokiem z cytryny. Na rozgrzanym na patelni oleju zrumienić kotlety schabowe z obu stron i przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Oprószyć solą i pieprzem. Obłożyć startymi jabłkami. Na każdym kotlecie położyć wiórki masła. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 30 minut. Potem mięso podlać winem i dusić do miękkości. Podawać z ziemniakami.
 „Przepis nadesłany na konkurs Faceci od Kuchni przez Marzena Gad".

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *