Składniki:
- 4 jabłka
- 10dag.wiórków kokosowych
- 3 łyżki migdałów
- 4 łyżki dżemu morelowego
- 4 łyżki masła
- cynamon
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu wsypać wiórki kokosowe i posiekane migdały. Uprażyć na złoty kolor. Przełożyć na talerz. Wystudzone wymieszać z cynamonem i dżemem. Z jabłek ściąć wierzchy i wydrążyć małą łyżeczką środki z pestkami. Wydrążone jabłka napełnić przygotowanym farszem. Przykryć odkrojonymi wcześniej wierzchami. Każde jabłko polać stopionym masłem i owinąć w folię aluminiową. Zawinięte owoce włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 20 minut.
„Przepis nadesłany na konkurs Faceci od Kuchni przez Marzena Gad”.