Składniki:
- 4 jabłka
- 10dag.wiórków kokosowych
- 3 łyżki migdałów
- 4 łyżki dżemu morelowego
- 4 łyżki masła
- cynamon
Składniki: 1/2 kg. białej kapusty 1/2 kg. czerwonej kapusty 30dag. jabłek 1 cytryna 4 łyżki miodu sól pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Kapusty osobno poszatkować. Posolić i odstawić na pół godziny. Z jabłek usunąć gniazda nasienne i każde pokroić na 8 części. Skropić sokiem z cytryny. Czerwoną kapustę sparzyć w osolonym wrzątku, odcedzić…
Składniki: 2 kwaśne jabłka 1 dojrzała gruszka 1 żółtko ½ łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka soku jabłkowego szczypta mielonego cynamonu Sposób przyrządzenia: Gruszkę i jabłka ugotować w niewielkiej ilości wody, obrać ze skórki, usunąć rdzeń i gniazda nasienne, miąższ zmiksować blenderem. Żółtko utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać,…
Składniki: ¼ szklanki mielonego cynamonu 2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego imbiru Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Najlepszy do tego celu jest ceramiczny moździerz. Przechowywać w szczelnie zamykanym naczyniu.
Składniki: 10 dkg masła 15 dkg cukru 4 jajka 60 dkg twarożku 4 łyżki kaszy manny 75 dkg winnych jabłek 2 łyżki cukru Sposób przyrządzenia: Masło utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku, a następnie twarożek i kaszę mannę, oraz ubite na sztywno białka. Jabłka umyć, obrać i pokroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne. Żaroodporne…