Składniki: 10 plastrów kwaśnego jabłka 10 plastrów bekonu 10 łyżeczek twarogu śmietankowego 2 rozgniecione ząbki czosnku sok z cytryny Sposób przyrządzenia: plastry jabłek o grubości około 10 mm skropić sokiem z cytryny. Twaróg wymieszać z czosnkiem, solą i pieprzem. Bekon pokroić w kostkę, wysmażyć na patelni, obsączyć skwareczki z tłuszczu. Plastry posmarować pastą twarogową, a…
Tag: jabłka
Listy
Jabłka nadziane selerem naciowym, łososiem i nerkowcami Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 5 lekko kwaśnych jabłek 2 łodygi selera naciowego 5 plastrów wędzonego łososia ½ szklanki prażonych posiekanych orzechów nerkowca 3 łyżki majonezu sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Jajka przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne i używając łyżeczki wydrążyć z każdej połówki miąższ tak aby powstała miseczka. Wydrążony miąższ i „miseczki: skropić sokiem z cytryny aby…
Listy
Surówka z cykorii, jabłka i rodzynek
by Renata Grzechnik • • 0 Comments
Składniki: 4 cykorie 2 jabłka 5 dag rodzynek 5 dag orzechów włoskich 10 dag ementalera 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny pieprz sól Sposób wykonania: Cykorię pokroić w paseczki, obrane jabłka zetrzeć na tarce a rodzynki sparzyć wrzątkiem. Następnie orzechy posiekać a ser pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Skropić…
Listy
Surówka z rzodkwi, jabłka i marchewki
by Laura Fatyga • • 0 Comments
Składniki: 20 dag czarnej rzodkwi 2 jabłka marchew 4 łyżki śmietany 12-proc. pęczek szczypiorku sok z połowy cytryny cukier sól Sposób wykonania: Obrana rzodkiew, jabłko i marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie do śmietany dodać posiekany szczypiorek. Razem wymieszać i doprawić do smaku solą, cukrem oraz sokiem z cytryny. Sosem polać sałatkę i…
Listy
Sos z jabłek z cynamonem
by Celina Zyskowska • • 0 Comments
Składniki: 3 jabłka 1 szkl wody 2 łyżki cukru ½ cytryny szczypta cynamonu Sposób wykonania: Obrane jabłka pokroić na mniejsze kawałki, które zalać wodą i rozgotować na małym ogniu. Wówczas zdjąć z ognia do ostygnięcia. Dodać cukier, cynamon i sok z cytryny. Dokładnie zmiksować na gładki sos.