Składniki:
- 250 g mąki
- 1 łyżka oliwy
- 1 jajko
- 1 łyżeczka octu winnego
- szczypta soli
- 100 g masło
- 50 g cukru pudru
Nadzienie:
- 750 g jabłek
- 30 g rodzynek
- ½ łyżeczki cynamonu
- 80 g bułki tartej
- 50 g masła
- 40 g cukru
Sposób wykonania:
Do mąki wbić jajko, dodać ocet, oliwę oraz sól. Całość dokładnie wyrobić w trakcie dolewając odrobinę wody. Gdy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, wówczas ciasto uformować w kulę, którą przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i dużym talerzem wykroić z niego koło.
Następnie ciasto skropić masłem i posypać bułką tartą, wówczas nałożyć obrane i poszatkowane jabłka wymieszane z rodzynkami.
Ciasto z farszem delikatnie zwinąć w rulon i przełożyć ciasto na blachę posmarowaną masłem.
Wierzch również polać masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 30 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.