Składniki:
- 1 kg jarzębiny
- 1 kg cukru
- 4 winne jabłka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 25 ml brandy
Sposób wykonania:
Jarzębinę zalać gorąca wodą i gotować na małym ogniu około 10 minut.
Po tym czasie jarzębinę odcedzić, zalać dwiema szklankami świeżej wody z dodatkiem cukru i smażyć na małym ogniu.
W trakcie smażenia dodać obrane jabłka pokrojone w kostkę i skropione sokiem z cytryny.
Chwilę smażyć po czym zdjąć z ognia.
Ponownie postawić na ogniu i smażyć aż owoce staną się szkliste, w trakcie zestawiając z ognia jeszcze 2 razy.
Na koniec smażenia dodać jeszcze kieliszek brandy, dokładnie wymieszać i przełożyć do słoików.
Dokładnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia dnem do góry.