Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Konfitury z jarzębiny z jabłkiem

Składniki:

  • 1 kg jarzębiny
  • 1 kg cukru
  • 4 winne jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 25 ml brandy

Sposób wykonania:
Jarzębinę  zalać gorąca wodą i gotować na małym ogniu około 10 minut.
Po tym czasie jarzębinę odcedzić, zalać dwiema szklankami świeżej wody z dodatkiem cukru i smażyć na małym ogniu.
W trakcie smażenia dodać obrane jabłka pokrojone w kostkę i skropione sokiem z cytryny.
Chwilę smażyć po czym zdjąć z ognia.
Ponownie postawić na ogniu i smażyć aż owoce staną się szkliste, w trakcie zestawiając z ognia jeszcze 2 razy.
Na koniec smażenia dodać jeszcze kieliszek brandy, dokładnie wymieszać i przełożyć do słoików.
Dokładnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia dnem do góry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *